Het lichaam van een zwangere vrouw kan wel wat extra’s gebruiken. Gezond eten tijdens zwangerschap is daarom extra belangrijk. Een aankomende moeder moet immers ook de baby voorzien van voldoende voedingsstoffen. Dat betekent niet meer eten, maar een bewuste keuze voor voedingsmiddelen die veel voedingsstoffen leveren.
Aanbevolen hoeveelheden
Gezond eten tijdens zwangerschap is niet moeilijk. Volgens de richtlijnen Gezonde Voeding bestaat de basis voor een gezonde voeding voor zwangere vrouwen uit de volgende voedingsmiddelen: (1,2)
Aanbevolen hoeveelheid per dag | |
Fruit | 200 gram |
Groenten | 250 gram |
Graanproducten en aardappelen | 4-5 opscheplepels (240-300 g) |
Brood | 4-7 sneetjes |
Kaas | 40 gram (2 plakken) |
Melk (producten) | 2-3 glazen (300-450 g) |
Vlees, vis, eieren, peulvruchten | 100 – 125 gram |
Smeer- en bereidingsvetten | 40 gram |
Vocht | 1500 – 2000 ml (inclusief melk) |
Referenties
- http://www.voedingscentrum.nl
- Voedingscentrum (2015) Factsheet Voeding en zwangerschap