Gezond eten tijdens zwangerschap

Deel dit artikel:

Het lichaam van een zwangere vrouw kan wel wat extra’s gebruiken. Gezond eten tijdens zwangerschap is daarom extra belangrijk. Een aankomende moeder moet immers ook de baby voorzien van voldoende voedingsstoffen. Dat betekent niet meer eten, maar een bewuste keuze voor voedingsmiddelen die veel voedingsstoffen leveren.

Aanbevolen hoeveelheden

Gezond eten tijdens zwangerschap is niet moeilijk. Volgens de richtlijnen Gezonde Voeding bestaat de basis voor een gezonde voeding voor zwangere vrouwen uit de volgende voedingsmiddelen: (1,2)

Aanbevolen hoeveelheid per dag
Fruit 200 gram
Groenten 250 gram
Graanproducten en aardappelen 4-5 opscheplepels (240-300 g)
Brood 4-7 sneetjes
Kaas 40 gram (2 plakken)
Melk (producten) 2-3 glazen (300-450 g)
Vlees, vis, eieren, peulvruchten 100 – 125 gram
Smeer- en bereidingsvetten 40 gram
Vocht 1500 – 2000 ml (inclusief melk)
Referenties
  1. http://www.voedingscentrum.nl
  2. Voedingscentrum (2015) Factsheet Voeding en zwangerschap