Melk is alleen voor kalfjes, van melk krijg je broze botten …..regelmatig brandt er ergens op het internet of in de media een discussie los over vermeende negatieve gezondheidsaspecten van zuivel. Maar wat de hypes ook voorschrijven of wat goeroes ook beweren, uit een onderzoek van GfK (2015) blijkt dat Nederlanders er over het algemeen niet gevoelig voor.
Voedselhypes-onderzoek GfK
Uit onderzoek van GfK in 2015 blijkt dat de meerderheid van Nederlanders voedselhypes ‘onzin’ of ‘verwarrend’ te vind. Alleen jongeren tussen de 18 en 29 jaar blijken beter bekend met en ook gevoeliger voor voedselhypes.
Schijf van Vijf
Van alle adviezen is de Schijf van Vijf met afstand het meest bekend onder Nederlanders. Zo’n 93% van de respondenten weet wat het inhoudt en 38% beschouwt het als norm voor de eigen voeding. Dit betekent dat ook veel mensen weten dat zuivel een vaste plek heeft in een gezonde voeding.
Artsen en diëtisten
Opvallend is dat artsen, diëtisten en het Voedingscentrum door 9 van de 10 Nederlanders worden gezien als zeer betrouwbare bron voor informatie over gezonde voeding. Maar deze bronnen worden niet geraadpleegd als men opzoek gaat naar informatie. Het internet is dan de meest gebruikte bron, gevolgd door verpakkingen van voedingsmiddelen en de mening van familieleden of vrienden.