Ontbijt

Deel dit artikel:

Een gezond ontbijt bestaat uit belegd volkorenbrood of ontbijtgranen, magere of halfvolle zuivel en fruit en bevat volgens het Voedingscentrum ongeveer 300-400 kilocalorieën. En omdat het een significant deel van de voedingsstoffen levert die iemand dagelijks nodig heeft, is het een belangrijk begin van de dag.

Begin de dag met eiwitten

Een eiwitrijke voeding draagt bij tot de groei en instandhouding van de spiermassa. Volwassenen doen er goed aan om gedurende de dag ongeveer 0,8 gram eiwitten van hoge kwaliteit per kilo lichaamsgewicht tot zich te nemen. En omdat volwassenen de essentiële aminozuren die niet meteen door het lichaam worden gebruikt, meteen via de urine uitscheiden, is het belangrijk de inname over de maaltijden te verdelen. Dit draagt, samen met voldoende beweging, bij aan de opbouw en het onderhoud van de spieren.1 Melk en melkproducten zijn een bron van eiwit met een hoge kwaliteit, omdat het alle essentiële aminozuren bevat en deze goed verteerbaar zijn. De dag beginnen met zuivel is daarom een goed idee.

Ontbijt Nederland genoeg?

Vaak wordt beweerd dat ontbijtgedrag in Nederland slecht is. Maar uit de laatste voedselconsumptiepeiling (2012 – 2016) blijkt dat veel volwassen elke dag ontbijten. Vrouwen zijn consequenter in het regelmatig nemen van een ontbijt dan mannen. Zo neemt 74% van alle 19-30 jarige vrouwen dagelijks een ontbijt tegen 63% van alle 19-30 jarige mannen. In de hogere leeftijdscategorieën wordt vaker elke dag ontbeten. In de groep 51-70- jarigen ontbijt 81% van de mannen elke dag. Van de vrouwen in deze leeftijdscategorie ontbijt 89% dagelijks. Gebrek aan tijd is voor niet-ontbijters de belangrijkste reden.

Ontbijtgedrag volwassenen

19 – 30 jaar 31 – 50 jaar 51 – 70 jaar
Man Vrouw Man Vrouw Man Vrouw
7 x per week 63% 74% 70% 83% 81% 89%
4 – 6 x per week 16% 14% 17% 9% 9% 4%
1-3 x per week 15% 6% 6% 3% 3% 2%
<1 x per week / nooit 6% 6% 7% 5% 7% 5%
(Bron: Voedselconsumptiepeiling 2012-2016)
Referenties:
  1. FAO/WHO/UNU Expert Consultation (2007) Expert consultation on protein and energy requirements. Protein and amino acid requirements in human nutrition. WHO Technical Report Series nr. 935