Wie geen melk of melkproducten eet, moet z’n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren. Daarom is goed en gevarieerd eten nog belangrijker. Het is in veel gevallen raadzaam om samen met een diëtist te bekijken welk voedingspatroon voldoende voedingsstoffen levert om zuivel te vervangen.
Mensen met een lactose-intolerantie verdragen geen melk of moeten daarmee oppassen. Zij hoeven zuivel echter niet per se te mijden. Zure melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt en kwark, bevatten minder lactose dan gewone melk en worden door veel mensen wel goed verdragen. Nederlandse harde kaas bevat zeer weinig tot geen lactose. Er zijn ook steeds meer lactosevrije zuivelproducten zoals melk en yoghurt verkrijgbaar.
Het Voedingscentrum vindt dat je melk niet 1 op 1 kunt vervangen door een ander product. Zuivel bevat belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft en een dagelijkse portie melk of yoghurt verkleint het risico op darmkanker. Plantaardige eiwitdranken leveren niet de gezondheidswinst die zuivelproducten geven. Als er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren ze wel voedingstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt.