Is zuivel gezond? Ja, want melk en melkproducten leveren veel belangrijke voedingsstoffen als calcium, kalium, vitamine A, B2 en B12 en relatief weinig energie. Daardoor hebben ze een hoge ‘nutriëntendichtheid’. Omdat zuivel relatief veel vet bevat, staan alleen halfvolle en magere melk en yoghurt en 20+ en 30+ kaas in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert voor volwassenen 2 à 3 glazen melk(producten) per dag en 40 gram kaas.
Ook de Gezondheidsraad stelt dat zuivel past in een gezond voedingspatroon. Zij concluderen dat de dagelijkse consumptie van zuivel kan helpen om bepaalde chronische ziektes te voorkomen. Zo is er krachtig bewijs dat de consumptie van 400 gram zuivel per dag gepaard gaat met een 15% lager risico op darmkanker. Consumptie van 200 gram melk per dag verlaagt dit risico met 10%. Ook voor yoghurt zijn gunstige effecten op de gezondheid gevonden: 60 gram per dag gaat gepaard met een 15% lager risico op diabetes type 2. De Gezondheidsraad presenteerde in november 2015 de nieuwe Richtlijnen goede voeding. In de Richtlijnen goede voeding wordt een consumptie van enkele porties zuivel per dag geadviseerd, waaronder melk of yoghurt.