Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden melk(producten) en kaas
Leeftijd | Melk (producten) | Kaas |
4 – 8 jaar | 2 glazen (300 g) | 1 plak (20 g) |
9 – 13 jaar | 3 glazen (450 g) | 1 plak (20 g) |
14 – 18 jaar (jongens) | 4 glazen (600 g) | 2 plakken (40 g) |
14 – 18 jaar (meisjes) | 3 glazen (450 g) | 2 plakken (40 g) |
19 – 50 jaar | 2-3 glazen (300-450 g) | 2 plakken (40 g) |
51 – 70 jaar (mannen) | 3 glazen (450 g) | 2 plakken (40 g) |
51 – 70 jaar (vrouwen) | 3-4 glazen (450-600 g) | 2 plakken (40 g) |
70 + | 4 glazen (600 g) | 2 plakken (40 g) |