Waarom is zuivel gezond?

Deel dit artikel:

Gezonde voeding en voldoende beweging vormen de basis voor een gezond lichaam. Melk en zuivelproducten passen goed in een gezond voedingspatroon en zijn daarom wereldwijd opgenomen in de voedingsaanbevelingen. Het advies is om dagelijks 2 tot 3 porties zuivel (300 tot 450 ml) te nemen.

Waarom is zuivel gezond?

Melk en melkproducten leveren veel belangrijke voedingsstoffen als calcium, kalium, vitamine A, B2 en B12 en relatief weinig energie. Daardoor hebben ze een hoge ‘nutriëntendichtheid’. Zuivel behoort daarom tot de basisvoedingsmiddelen en melk, yoghurt en kaas staan dus ook in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert voor volwassenen 2 à 3 glazen melk(producten) per dag en 40 gram kaas.

Wetenschappelijk onderbouwd

Wetenschappelijk onderzoek heeft melk en melkproducten in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, zoals een betere botgezondheid, een lagere bloeddruk en gewichtsbeheersing.

Advies gezondheidsraad

Ook de Gezondheidsraad stelt dat zuivel past in een gezond voedingspatroon. Zij concluderen dat de dagelijkse consumptie van zuivel kan helpen om bepaalde chronische ziektes te voorkomen. Zo is er overtuigend bewijs dat de consumptie van 400 gram zuivel per dag gepaard gaat met een 15% lager risico op darmkanker. Consumptie van 200 gram melk per dag verlaagt dit risico met 10%. Ook voor yoghurt zijn gunstige effecten op de gezondheid gevonden: 60 gram per dag gaat gepaard met een 15% lager risico op diabetes type 2.