Zuivel algemeen

Deel dit artikel:

Gezonde voeding en voldoende beweging vormen de basis voor een gezond lichaam. Melk en melkproducten passen goed in een gezond voedingspatroon en zijn wereldwijd opgenomen in de voedingsaanbevelingen. In Nederland heeft zuivel in de Schijf van Vijf een eigen plek in het vak ‘Vis, peulvruchten, vlees, noten, ei en zuivel’ met melk, kaas en yoghurt. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 2 tot 3 porties zuivel (300 tot 450 ml) te nemen.

Gezondheidsvoordelen zuivel

Wetenschappelijk onderzoek heeft melk en melkproducten in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, zoals een betere botgezondheid, een lagere bloeddruk, gewichtsbeheersing en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Nieuwe Richtlijnen goede voeding

De Gezondheidsraad heeft onlangs alle beschikbare wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en chronische ziekten systematisch beoordeeld. Op basis daarvan verschenen in november 2015 de nieuwe Richtlijnen goede voeding. In de Richtlijnen geeft de Gezondheidsraad een expliciete aanbeveling voor zuivel: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk en yoghurt.’