Er zijn 15 genen bekend die verband houden met overgewicht en obesitas. Een Deens onderzoek onderzocht het effect van afvallen bij kinderen met een genetische aanleg voor overgewicht en obesitas. Een leefstijlinterventie blijkt ook bij hen tot gewichtsverlies te leiden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Obesity.
Tekst: Angela Severs
De 754 kinderen in het onderzoek waren tussen 9 en 13 jaar oud en hadden allemaal 1 of meer genen die verband houden met overgewicht en obesitas. Het doel van het onderzoek was nagaan of het ondanks deze genetische aanleg lukt om af te vallen door een leefstijlinterventie. De leefstijlinterventie duurde 6 tot 24 maanden en werd uitgevoerd door een team van kinderartsen, diëtisten, kinderverpleegkundigen, psychologen en maatschappelijk werkers.
Persoonlijk behandelplan voor hele gezin
Ieder kind kreeg een persoonlijk behandelplan met 15 tot 20 leefstijlveranderingen, waaronder eetgewoontes, fysieke activiteiten, manier van vervoer, zitgedrag, slaapgewoontes, snoepen en snacken. De aanbevolen veranderingen waren toepasbaar op het hele gezin en gezinsleden werden aangemoedigd om met het kind mee te doen.
Afvallen ondanks genetische aanleg
De leefstijlinterventie bleek te werken; ondanks de genetische aanleg voor overgewicht en obesitas vielen de kinderen af. De onderzoekers drukten het effect van de leefstijlinterventie uit in BMI-sds (BMI standaard deviatie score), omdat de BMI voor kinderen niet gebruikt kan worden vanwege een andere lichaamsbouw. Een BMI-sds van 0 komt overeen met een gezond gewicht. Hoe hoger de BMI-sds, hoe zwaarder een kind is ten opzichte van zijn of haar lengte. In het onderzoek was de gemiddelde bmi-sds van de kinderen na de leefstijlinterventie gedaald van 2,63 naar 2,43. De onderzoekers concluderen dat de leefstijlinterventie dus effectief is bij kinderen, ondanks hun hoog genetisch risico op overgewicht.
Bron: University of Copenhagen