Symposium ‘Overgewicht en overgevoeligheid bij kinderen: hoe help je ouders op weg?’

Deel dit artikel:

Header Zuivelsymposium_DEF_Aanmelder.nl1Hoe kun je als diëtist en professional makkelijker met ouders en kinderen praten over onderwerpen als gewicht, voedselovergevoeligheid en leefstijlveranderingen? Op 8 maart is dit het thema van het jaarlijks symposium van de Nederlandse Zuivel Organisatie. Diëtisten en zorgprofessonals kunnen zich hier aanmelden.

Bij het symposium ‘Overgewicht en overgevoeligheid bij kinderen: hoe help je ouders op weg?’ krijgen diëtisten en andere professionals de nieuwste inzichten en technieken om een goed gesprek te voeren. De manier waarop dat gebeurt, is namelijk net zo belangrijk als de boodschap zelf. Houding en taalgebruik hebben een grote invloed op het succes van een behandeling.

Stappenplan 0 tot 2 jaar

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. De basis van een gezond voedingspatroon wordt bij elk kind in de eerste levensjaren gelegd. Tijdens het symposium wordt een stappenplan gepresenteerd waarmee ouders een solide basis kunnen leggen voor een gezond voedingspatroon later.

Lactosegevoeligheid

De rol die zuivel speelt bij allergie, overgewicht en lactosegevoeligheid komt op deze dag ook aan bod. Er wordt gekeken naar wetenschappelijk onderzoek in verschillende landen. Hoe vaak komt melkallergie of lactosegevoeligheid voor en zijn er verschillen tussen zuivelproducten?

De dagvoorzitter is als vanouds Joost Hoebink.

Symposium ‘Overgewicht en overgevoeligheid bij kinderen: hoe help je ouders op weg?’

Datum 8 maart 2018
Locatie TivoliVredenburg, Utrecht
Organisatie NZO
Aanmelden zuivelsymposium.nl
Accreditatie aangevraagd
Kosten € 25 (student, diëtist)
€ 50 (belangstellende)

Programma

9.30u Ontvangst met koffie en thee
10.00u Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink
10.20u ‘Een gezonde start: voeding voor kinderen 0 tot 2 jaar.’
dr.ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost,  Voedingsjungle – communicatie en advies over voeding van kinderen
Van melkvoeding naar met de pot mee-eten. De eerste jaren van een kind zijn een aaneenschakeling van nieuwe fases, óók in de voeding. Hoe help je ouders een solide basis te leggen voor een gezond voedingspatroon later? Maak kennis met het stappenplan voor kinderen van 0 tot 2 jaar.
11.00u koffiepauze
11.20u ‘Hoe praat je respectvol met gezinnen over gewicht en leefstijl?’
drs. Sanne Niemer, Vrije Universiteit Amsterdam
Veel professionals vinden het lastig om de onderwerpen gewicht en leefstijl te bespreken met gezinnen. In deze presentatie krijg je handvatten voor een succesvol gesprek. Je houding speelt daarbij een cruciale rol; de manier waarop je het onderwerp bespreekt is bijna belangrijker dan de boodschap zelf!
12.00u ‘Aan de slag! Hoe pak je leefstijlverandering aan bij ouders en kinderen?’
dr. Sanne Gerards, Universiteit Maastricht
Nadat je het gesprek aangegaan bent met ouders en kinderen over gewicht en leefstijl, wil je ook aan de slag met gedragsverandering ten aanzien van leefstijl. In deze presentatie krijg je tips en tricks hoe je dat kunt doen. Hierbij is het heel belangrijk dat je je richt op een positieve aanpak en kleine veranderingen.
12.20u Lunch
13.05u ‘De rol van zuivel bij overgewicht, allergie en lactosegevoeligheid.’
dr. Jan Steijns, FrieslandCampina Innovation Centre
Wat zegt de wetenschap over de rol van zuivelproducten bij overgewicht, allergie en voedsel intolerantie bij jonge kinderen. Er zijn diverse studies gedaan in meerdere landen. Hoe vaak komt het voor? Zijn er verschillen tussen zuivelproducten. En welke conclusies kunnen we trekken?
14.10u ‘Voedselallergie bij kinderen: hoe begeleid ik ouders en kind en hoe ga ik om met mispercepties?’
dr. Berber Vlieg, Vlieg en Melse diëtisten; Diëtist-onderzoeker OLVG
De dieetbegeleiding van kinderen met voedselallergie en hun ouders heeft zo zijn eigen problematiek. Ouders zijn zoekende en hebben vooral behoefte aan iemand met kennis van zaken. Iemand die de regie neemt en hen helpt bij het opstellen van het juiste en tevens volwaardige dieet voor hun kind.
15.00u Afsluiting en borrel