“Going tot sustainable eating” was het centrale thema van het International Congress of Dietetics (ICD). Dit congres werd van 7-10 september in Granada bijgewoond door ruim 1.300 diëtisten uit 42 landen. Als het aan de organisatie van ICD Granada 2016 ligt, moedigen alle diëtisten hun cliënten aan om duurzamer te gaan eten.
De afgelopen jaren is het besef ontstaan dat ons huidige eetpatroon niet duurzaam is. De voedselkeuzes die consumenten maken zijn direct van invloed op het milieu. Volgens de organisatie en verschillende sprekers zou duurzaamheid een centraal onderdeel van het werk als diëtist moeten worden. Diëtisten moeten hun kennis en expertise inzetten om duurzaam eten actief te promoten bij cliënten. Dit biedt de diëtist een extra kans om zich te profileren als een expert die gezondheid en duurzaamheid met elkaar verbindt. Duurzaamheid zou verder opgenomen moeten worden in het curriculum van diëtistenopleidingen. Volgens sommige diëtisten ligt hier ook een belangrijke taak voor de nationale diëtistenverenigingen. Er zijn veel verschillende definities in omloop. De Canadese diëtist Bernard Lavallée noemde tijdens het ICD 2016 een eenvoudige definitie, die bij veel deelnemers in de smaak viel: ‘A diet which enables the health of all humans and of the planet, forever’.
‘Practice what you preach’
Als je duurzaam eten promoot, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Veel diëtisten pleitten voor een vegetarische voeding en ook de lunches tijdens het ICD2016 waren zonder vlees. Sommige gaan nog een stapje verder. De afslankmethode van de Amerikaanse diëtist Kate Geagan, auteur van het boek “Go green, get lean”, is veganistisch. Diëtist Pamela Fergusson met een eigen praktijk in Canada pleitte voor minimaal bewerkte producten, omdat die het minste beslag op het milieu leggen. Andere diëtisten richten zich vooral op eten van het seizoen. Hun advies is om je cliënten te inspireren via Instagram. Bijvoorbeeld door een foto te plaatsen van blauwe bessen die je zelf hebt geplukt en daar een recept bij te geven. Andere duurzame adviezen die je cliënten kunt geven zijn het drinken van kraanwater, het introduceren van “Meatless Monday” en het verwerken van restjes in leuke recepten.
Duurzaam eten is volgens de Canadese diëtist Pamela Fergusson kiezen voor:
- Vooral plantaardig
- Lokaal en van het seizoen
- Minimaal bewerkt
- Weinig weggooien
- Doen wat je kunt
Wel of geen zuivel?
Wat vinden diëtisten de belangrijkste eerste stap op weg naar een duurzamere voeding? Diëtist Fraukje Rosier, docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, hield een Mentimeter-peiling onder 232 diëtisten tijdens haar presentatie. Driekwart van de diëtisten vindt het tegengaan van voedselverspilling of het minderen met vlees het belangrijkste. Slechts 1% van de diëtisten vindt het belangrijk om te minderen met zuivel.