Ouderdom komt met gebreken… zo luidt het gezegde. Op 20 juni neemt het symposium ‘Gezonder oud worden II’ als uitgangspunt dat oud worden een cadeautje is waarin je moet investeren.
Topsprekers: Andrea Maier, Luc van Loon en Ruut Veenhoven
Huisartsen, diëtisten en specialisten uit de ouderenzorg doen bij dit symposium een solide wetenschappelijke basis op over (gezonder) oud worden. Topsprekers zoals prof. Andrea Maier, prof. Luc van Loon en ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven presenteren hun visie op het onderwerp. En daarnaast zijn er interactieve parallelsessies. Hierbij wordt de kennis uit grote epidemiologische studies vertaald naar praktische adviezen om de gezondheid van ouderen te verbeteren.
Belang diversiteit microbioom voor ouderen
Uit Iers onderzoek blijkt dat vooral bij ouderen die langdurig in instellingen verblijven, een verminderde diversiteit van het microbioom gelinkt is aan een fragiele gezondheid en toegenomen morbiditeit en mortaliteit. Recent onderzoek van het UMCG toont aan dat de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals gefermenteerde zuivel, de diversiteit van het microbioom ten goede komt.
Programma: ondervoeding, sarcopenie, cognitie en veel meer
Een breed scala aan onderwerpen komt langs tijdens het symposium. Zo is er in het programma aandacht voor ondervoeding, sarcopenie, cognitie en voeding, genetica, probiotica, de invloed van leefstijl en woonomgeving op de gezondheid en de ‘Persuit of happiness’; het verband tussen gezondheid, geluk en ouder worden. Want de uitdaging is: gezonder (en gelukkiger) oud worden!
Symposium ‘Gezonder oud worden II’
Datum: | 20 juni 2017, 14 – 21 uur |
Locatie: | Hotel Houten |
Organisatie: | Yakult en NZO |
Accreditatie: | Aangevraagd bij oa Cluster 1, NMVDL, AbSg, NVKG, NVMM, AVIG, St. ADAP |
Aanmelden: | www.bsl.nl/gezonderoudworden |
Kosten
De kosten voor deelname aan dit symposium (prijs is inclusief btw, koffie/thee, diner, borrel en congresmateriaal):
- standaardtarief € 150,-
- AIOS tarief € 125,-
- voltijd studententarief € 75,-
- industrietarief € 500,-
Programma ‘Gezonder oud worden II’
13:30 uur | Registratie deelnemers met koffie en thee |
14:00 uur | Welkom en opening door dagvoorzitter Tom van ‘t Hek |
14:10 uur | De ingrediënten van gezondheid |
Prof. dr. Andrea Maier, hoogleraar Veroudering en internist- ouderengeneeskunde, Vrije Universiteit Amsterdam en The University of Melbourne/The Royal Melbourne Hospital | |
15:00 uur | Ouder worden, ziekte en gezondheid: de darmmicrobiota geeft inzicht |
Prof. dr. Paul O’Tool, hoogleraar Microbial genomics, University College Cork (lezing in het Engels) | |
15:45 uur | Pauze met een hapje en een drankje |
16:15 uur | Darmbacteriën: een weerspiegeling van onze leefstijl |
Prof. dr. Cisca Wijmenga, hoogleraar Genetica en hoofd afdeling Genetica UMCG Groningen | |
17:00 uur | Anabole resistentie |
Prof. dr. Luc van Loon, Hoogleraar Fysiologie en beweging, Maastricht University Medical Centre | |
17:45 uur | Sneak preview: Geluk op leeftijd |
Prof. dr. Ruut Veenhoven, Emeritus professor Sociale condities voor menselijk geluk, Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Happiness Economics Research Organization | |
18:00 uur | Diner |
19:00 uur | Interactieve parallelsessies |
1. Cognitie en voeding 2. Probiotica: potentieel voor de ouderenzorg 3. Ondervoeding bij ouderen: alleen de eerste lijn? Op www.bsl.nl/gezonderoudworden staat een beschrijving van alle parallelsessies |
|
20:15 uur | Plenaire afsluiting: Geluk op leeftijd |
Prof. dr. Ruut Veenhoven | |
20:45 uur | Borrel met een hapje en een drankje |