Op dinsdag 13 september organiseert de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) een middagsymposium over voeding en kanker. De LWDO presenteert een actueel programma over voeding en kanker met vier boeiende sprekers. Tijdens het symposium wordt ook de 2e editie van het Handboek Voeding bij Kanker gepresenteerd.
Belang voeding én beweging
De vier sprekers zullen de nieuwste inzichten en ontwikkelingen laten zien op het gebied van voeding en kanker. Zo gaat dr. Milou Beelen, sportarts en onderzoeker aan de Maastricht UMC+ in op het belang van voeding én beweging bij kanker. Het wordt steeds meer duidelijk dat in de behandeling van cachexie, sarcopenie en sarcopene obesitas bij patiënten met kanker, voeding en beweging niet los van elkaar kunnen worden gezien. Zonder beweging kan met voeding geen spierbehoud of –opbouw worden bereikt. Andersom is goede voeding met voldoende energie, eiwit en andere voedingsstoffen onmisbaar voor een optimaal trainingsresultaat.
Kortdurend vasten bij chemotherapie
Uit recent onderzoek blijkt dat kortdurend vasten een gunstig effect zou kunnen hebben op de werking van chemotherapie en dat dit de bijwerkingen mogelijk vermindert. Dr. Judith Kroep, internist-oncoloog aan het LUMC in Leiden, presenteert de huidige kennis en het lopend onderzoek.
Voeding in de palliatieve fase
Patiënten met een ongunstige prognose kunnen lang goed gevoed zijn, maar bij progressie van het ziekteproces heeft een volwaardige voeding geen prioriteit meer. Het voedingsadvies richt zich dan op comfort, welbevinden en het verlichten van klachten. Die veranderende rol van voeding is voor patiënt en naasten soms moeilijk te accepteren. Als kader-huisarts en arts-consulent palliatieve zorg legt drs. Carel Veldhoven uit hoe een arts of diëtist hiermee kan omgaan en wat het beleid is rondom het starten en stoppen van kunstvoeding in de palliatieve fase.
Oncologische diëtetiek
Bij de presentatie van het Handboek Voeding bij kanker zal hoofdredacteur Jeanne Vogel, oncologie diëtist in Tilburg een toelichting geven op nieuwe inzichten die meegenomen zijnin deze 2e editie. Het Handboek Voeding bij Kanker wordt na afloop van het symposium tegen gereduceerde prijs aangeboden. Prof. dr. ir. Ellen Kampman, Hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit en voorzitter van de LWDO zal het symposium afsluiten. Voor het symposium wordt accreditatie verleend voor diëtisten en verpleegkundigen.