Het belang van goede en gezonde voeding wordt steeds duidelijker. Neem nou groente: het dagelijkse advies om 250 gram groente per dag te eten krijgt terecht veel aandacht. Maar alleen vertellen dat veel groente goed is voor ons, is niet voldoende. Onze omgeving doet er ook toe!
Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt dat we gemiddeld uitkomen op slechts 130 (!) gram groente per dag. Voor een flinke groep Nederlanders is het eten van dit gezonde goedje nog een hele klus. Zou de omgeving waarin we wonen, werken en sporten daarbij een bepalende factor zijn? Ik ben ervan overtuigd.
Op de werkplek: een kleiner aandeel ongezond
Een bureau of werkplek met fruitschaal en snoeptomaatjes stimuleert ons meer groente en fruit te eten. Vooral als er geen andere alternatieven neergezet worden. Zo simpel kan het zijn. Maar in de praktijk blijkt het lastiger. De één vindt het een goed initiatief, terwijl de ander het een enorme betutteling vindt. We moeten dus op zoek naar de gulden middenweg. Meer gezond, met een klein aandeel ongezonde opties die af en toe gegeten kunnen worden. In plaats van de ongezonde hap die nu ten alle tijden overal te koop wordt aangeboden.
In de sportkantine: broodje bal
Dat geldt ook voor de omgeving waarin we sporten en daar waar we na een sportuurtje nog even nazitten: de sportkantine. Je zou denken ‘waar gesport wordt, kun je ook gezond eten’. Niets blijkt minder waar. Veel sportkantines zitten nog in de frituur- en broodje bal-sfeer.
Wel een stijgende vraag naar gezond
Dat blijkt ook uit onderzoek van de NOS onder meer dan 2000 clubs, afgelopen september. Minder dan 1 op de 5 kantines bleek fruit te verkopen en de vette hap vult nog steeds de menukaart. Gelukkig is er wel een stijgende vraag naar meer gezonde producten in de kantine. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut en GFK. Ook het aanbod van gezond en ongezond zou volgens de ondervraagden gelijk moeten zijn. Verenigingsbestuurders zijn op de hoogte van die wens, maar weten vaak niet hoe ze er invulling aan moeten geven.
Goed voor de gezondheid én voor de verenigingskas
En dat is ook lastig, want de meeste kantines worden gerund door vrijwilligers. De vereniging wil hen niet opzadelen met “lastige” veranderingen. Alleen als het makkelijk is en praktisch kan. Daarbij moeten we niet vergeten dat de nieuwe gezonde snacks ook goed verkocht moeten worden. De opbrengst van de kantine is immers belangrijk voor de club en verenigingskas. Gezonde producten in de sportkantine krijgen, is dus een hele uitdaging. Maar één die we niet uit de weg moeten gaan!
Twee “Gouden” Sportkantines in Nederland
In Nederland hebben we sinds dit jaar 2 verenigingen met een “Gouden” Sportkantine-certificaat; in Rotterdam en Twello. In deze sportkantines worden sporters, supporters en medewerkers automatisch gestimuleerd om betere keuzes te maken. Alle sportclubs en -verenigingen in Nederland zouden deze kleur moeten gaan bekennen. Vind je ook dat de omgeving waar gesport wordt gezonder moet worden? Neem zelf het voortouw en ga samen aan de slag! Kleine veranderingen in het assortiment zijn helemaal niet moeilijk toe te passen en kunnen het startsignaal zijn voor grootse prestaties.
Een mooi streven voor 2018: de gouden sportkantine!