“Elke dag een glas melk helpt tegen kanker”

Deel dit artikel:

Hoogleraar zet feiten en fabels over voeding en kanker op een rij.

“Wissel het dagelijkse biertje of glas wijn in voor een glas melk en je bent beter beschermd tegen kanker.” Dat stelt hoogleraar, voedings- en kankerdeskundige en lid van de Gezondheidsraad Ellen Kampman.

Na veertig jaar onderzoek heeft de hoogleraar de feiten en fabels over voeding en kanker wel op een rij. Een gezond voedingspatroon kan het risico op kanker verlagen. Kampman geeft enkele voorbeelden. Zo is de inname van rood en bewerkt vlees geassocieerd met een hoger risico op darmkanker, terwijl melk en andere zuivelproducten juist een beschermende werking laten zien. Kampman: “Ik vergelijk gezond eten met de gordel in de auto. Je kunt ‘m niet omdoen en geluk hebben, maar je kunt ook door de voorruit vliegen. Met gezonde voeding is er nog steeds kans op kanker, maar je bent veel beter beschermd.”

In de Schijf van Vijf
Melk bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine B12, eiwit en calcium. Daarnaast is de inname van zuivel geassocieerd met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op type 2 diabetes. Om deze reden zijn melk en zuivelproducten vrijwel overal ter wereld opgenomen in voedingsrichtlijnen die mensen helpen om gezond te eten. Bovendien is melk is lekker en gezond, maar ook makkelijk en betaalbaar. De gezondheidseffecten van zuivel  worden onderbouwd in de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, waar prof. Kampman ook lid van is. Dit is ook de reden dat halfvolle en magere melk en melkproducten -waaronder kwark en yoghurt- en kaas (20+ en 30+) in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan.

Melk helpt tegen darmkanker 
Zuivel en volkorenproducten verminderen de kans op darmkanker aanzienlijk. Zuivel is een natuurlijke bron van calcium en volgens Kampman kan de beschermende werking van melk bij darmkanker hierdoor verklaard worden: “Het gaat om de calcium, die lijkt de darmwand te beschermen. Interessant in deze studie is dat ook het effect van lactose-intolerantie is aangetoond: wie geen zuivel verdraagt, loopt inderdaad een groter risico op darmkanker”, geeft hoogleraar Ellen Kampman aan.

Simpele vervanging 
Er zijn een paar makkelijke veranderingen die je door kan voeren om het risico op kanker te verminderen. Volgens Kampman is het slim om bier of wijn door een glas melk te vervangen, maar ook wit brood door volkorenbrood, dat een bron van vezels is. Een andere optie is om minder rood of bewerkt vlees te eten.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Over prof. dr. ir. Ellen Kampman

Ellen Kampman is een nutritioneel epidemioloog en hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Universiteit van Wageningen. Kampman was gasthoogleraar aan de Boston Harvard School of Public Health en volgde een postdoctorale opleiding aan het Fred Hutchinson Cancer Research Centre in Seattle.

Haar onderzoek richt zich op de rol van leefstijl bij kankerpreventie en -prognose. Haar groep voert observationele en interventiestudies uit in landen met een hoog en laag/middeninkomen. Ze publiceerde meer dan 200 originele wetenschappelijke peer-reviewed artikelen en boekhoofdstukken, is lid van (inter)nationale advies- en wetenschappelijke commissies en is hoofdredacteur van het AACR-tijdschrift Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.

Meer weten?

Interview met Ellen Kampman in AD (als je abonnee bent, kun je het hele artikel lezen) Kankerdeskundige: ‘Terwijl iedereen doordrongen is van het risico van roken, ligt dat bij bier heel anders’ | Gezond | AD.nl 

Meer weten over de rol van voeding en kanker en andere welvaartsziekten? Lees de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad