De consumptie van zuivel is zowel bij volwassenen als kinderen afgenomen. Dat blijkt uit de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016, die het RIVM uitvoerde onder ruim 4.000 mensen tussen 1 en 79 jaar.
Tekst: Angela Severs
Melk, yoghurt en kaas meest gegeten
In de Richtlijnen goede voeding adviseerde de Gezondheidsraad in 2015 om de zuivelconsumptie te handhaven. Daarbij baseerde de Gezondheidsraad zich op de vorige Voedselconsumptiepeiling (VCP) uit 2007-2010, met een gemiddelde consumptie van 345 gram door volwassenen en 361 gram door kinderen. Uit de nieuwste peiling blijkt echter dat de zuivelconsumptie sindsdien is gedaald, bij volwassenen tussen 19 en 79 jaar met 7 procent en bij kinderen tussen 1 en 18 jaar met 4 procent. Volwassenen consumeren volgens de recentste cijfers 320 gram zuivel per dag en kinderen 346 gram per dag. De meest gebruikte zuivelproducten zijn melk, yoghurt en kaas.
RIVM: zuivelconsumptie moet niet verder dalen
Zuivel is de belangrijkste bron van calcium in de Nederlandse voeding: bijna 60 procent van de inname is afkomstig van zuivel. Met de dalende zuivelconsumptie is ook de inname van calcium gedaald. Vooral bij volwassenen is volgens het RIVM sprake van een lage inname van calcium: 17% van de mannen en 30% van de vrouwen haalt de gemiddelde behoefte niet. De consumptie van zuivel voldoet nog wel aan de Richtlijnen goede voeding, waarin de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks enkele porties zuivel te nemen. Maar met het oog op de botgezondheid moet de zuivelconsumptie volgens het RIVM niet verder dalen.
Veranderingen in de voedselconsumptie
Het goede nieuws is dat consumptie van fruit en groenten is toegenomen ten opzichte van de vorige peiling in 2007-2010. En er wordt minder alcohol gedronken. De consumptie van sauzen, smaakmakers en niet-alcoholische dranken nam wel toe. Van vlees, aardappelen, vetten en oliën, suiker en snoepgoed zijn Nederlanders minder gaan eten. De consumptie van graanproducten, koek en gebak bleef nagenoeg gelijk.
Bron: RIVM