In Nederland zijn hart- en vaatziekten een van de belangrijkste oorzaken van overlijden. Gezond eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. De bekende voedingswetenschapper Dariush Mozaffarian (Tufts University Boston) heeft onlangs een overzicht gepubliceerd van alle systematische reviews en meta-analyses naar het effect van voedingsmiddelen en voedingsstoffen op hart- en vaatziekten. Dit overzicht laat zien welke relatie er is tussen specifieke voedingsmiddelen en voedingsstoffen en het risico op hart- en vaatziekten.
11 voedingsmiddelen en -stoffen die beschermen tegen hart- en vaatziekten
Met grote bewijskracht kan worden gesteld dat er voedingsmiddelen en voedingsstoffen zijn die een rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. De volgende elf voedingsmiddelen en –stoffen hebben een beschermend effect tegen hart- en vaatziekten:
- Fruit
- Groente
- Yoghurt
- Peulvruchten
- Noten en zaden
- Volkoren graanproducten
- Vis
- Vezels
- Omega-3 vetzuren (visolie)
- Kalium
- Poly-onverzadigde vetzuren
6 voedingsmiddelen en -stoffen die het risico op hart- en vaatziekten vergroten
Dariush Mozaffarian stelde ook vast dat deze zes voedingsstoffen en –middelen een groter risico geven op hart- en vaatziekten:
- Rood vlees
- Bewerkt vlees
- Suikerhoudende dranken
- Glycemische lading
- Transvetten
- Natrium