Ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. Gert Jan Hiddink als buitengewoon hoogleraar Voedingscommunicatie organiseert Wageningen University & Research ism de NZO een high level symposium getiteld ‘State of Nutrition Communication: understanding differences and bridging gaps. New avenues in nutrition communication’.
Het symposium gaat van start met een key-note lezing van prof. dr. Lawrence Green van de University of California op woensdagavond 8 februari. Prof. Green laat zien wat het bestrijden van tabaksgebruik in de afgelopen decennia ons heeft geleerd. Welke lessen kunnen we nu gebruiken om de huidige gezondheidsproblemen door verkeerde voeding en leefstijl aan te pakken.
Voor donderdag 9 februari is een volledig symposiumprogramma opgesteld rondom het thema voedingscommunicatie, waarbij sprekers van Wageningen Universiteit en Radboud UMC hun visie presenteren. Zo presenteert dr. Sonja van Dillen haar onderzoek naar de leefstijladviezen gegeven door verpleegkundigen en professionals uit de eerstelijnszorg. Dr. Laura Bouwman onderbouwt met haar onderzoek de theorie van de salutogenese en prof. dr. Emely de Vet (Strategic Communication) zet uiteen welk onderzoek kan bijdragen aan het bevorderen van voedings- en leefstijlgewoontes. Na een plenaire discussie geeft prof.dr. Hiddink zijn afscheidsrede met als onderwerp ‘Leefstijladvies in de eerstelijnszorg’.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom om het symposium bij te wonen. Zij kunnen zich aanmelden bij Cashmira Hoogenraad, hoogenraad@nzo.nl.
Programme wednesday 8th February
Time: 20.00 – 21.30 hours
Location: Aula Wageningen University
Chairs
Prof. Peter Feindt, chair Strategic Communication WUR
Prof. Frans Kok, Emeritus Professor Human Nutrition WUR
Keynote
Prof. dr. Lawrence Green (Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Medicine, University of California at San Francisco) will give a key-note address “Some Lessons from the Successes and Challenges of Tobacco Control for Today’s Emerging Health Behaviour Problems”.
Programme Thursday 9th February
Time: 09.30 – 15.00 hours
Location: Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9, Wageningen
Chairs
Prof. Peter Feindt, chair Strategic Communication WUR
Prof. Frans Kok, Emeritus Professor Human Nutrition WUR
Discussants
Prof. dr. Lawrence Green
Prof. dr. Edith Feskens, Human Nutrition WUR.
09.30 – 10.00 Registration and coffee/tea
10.00 – 11.20 First cluster of 3 speakers
- Dr. Sonja van Dillen: Content of weight, nutrition and physical activity advices provided by Dutch practice nurses and primary care physicians.
- Dr. Laura Bouwman: Understanding healthful eating from a salutogenic perspective.
- Dr. Geerke Duijzer: Type 2 diabetes prevention from research to practice: The SLIMMER lifestyle intervention.
Discussion of cluster 1, coming to conclusions
11.20 – 12.40 Second cluster of 2 speakers
- Prof. dr. Chris van Weel (Chair Heelsum Collaboration on Nutrition in Primary Care; Emeritus Prof Primary Care, Radboud UMC Nijmegen; WONCA President 2007-2010): Nutrition communication research, nutrition policy and nutrition communication through health professionals to combat obesity.
- Prof. dr. Emely de Vet (Strategic Communication WUR): What strategic communication research can deliver to help to improve our dietary habits.
Discussion of cluster 2, coming to conclusions
12.40 – 13.40 Lunch
13.40 – 14.40 Plenary discussion on Propositions of the speakers (5)
14.40 – 15.00 Tea and coffee