Symposium ‘De centrale rol van de diëtist bij de behandeling van type 2 diabetes’

Deel dit artikel:

symposium_de_centrale_rol_van_de_dietist_bij_de_behandeling_van_type2_diabetes


De diëtist speelt een belangrijke rol bij de behandeling van type 2 diabetes. Maar wat vinden patiënten van de behandeling van type 2 diabetes en wat kan de diëtist volgens hen doen om een beter resultaat te behalen? Op 24 november komt de patiënt aan het woord tijdens het symposium ‘De centrale rol van de diëtist bij de behandeling van type 2 diabetes’.

Het Zuivelsymposium wordt jaarlijks door de Nederlandse Zuivel Organisatie georganiseerd en dit jaar staat type 2 diabetes en de behandeling ervan centraal. De dag begint met een presentatie van diabetesdeskundige prof.dr. Hanno Pijl. Hij zal een wetenschappelijke update geven over de achtergronden van het ontstaan van type 2 diabetes.

Invloed voedingsmiddelen

Welke invloed hebben voedingsmiddelen op het voorkomen van type 2 diabetes? Dr. Sabita Soedamah-Mutu laat tijdens het symposium zien wat de relatie is tussen de consumptie van voedingsmiddelen en type 2 diabetes. Het ochtenddeel wordt afgesloten door internist en hoogleraar Inwendige Geneeskunde prof.dr. Henk Bilo die ingaat op de effectiviteit van behandelingen van type 2 diabetes.

FAQ’s Voedingsrichtlijn diabetes

Als diëtist en lid van de Werkgroep herziening NDF richtlijnen geeft dr. Elise Kuiper een toelichting op de Voedingsrichtlijn Diabetes. Zij zal antwoord geven op vragen uit het publiek. Diëtisten en voedingswetenschappers kunnen deze dag leren wat goed gaat bij de behandeling van type 2 diabetes en wat er beter kan.

Symposium ‘De centrale rol van de diëtist bij de behandeling van type 2 diabetes’

Datum           24 november 2016
Locatie          Jaarbeurs, Utrecht
Organisatie: Nederlandse Zuivel Organisatie
Aanmelden:  www.zuivelsymposium.nl/diabetestype2

Programma

 

09.00 – 09.30

Ontvangst

 

09.30 – 09.40

Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink

 

09.40 – 10.05

De mechanismen achter het ontstaan van type 2 diabetes en de aanpak van Voeding Leeft

Prof. dr. Hanno Pijl, Vakgroep Diabetologie, Leids Universitair Medisch Centrum, lid Gezondheidsraad

 

10.05 – 10.15

Vragen uit het publiek

 

10.15 – 10.45

Resultaten van meta-analyses naar de relatie tussen de consumptie van voedingsmiddelen en type 2 diabetes

Dr. Sabita Soedamah-Muthu, Vakgroep Humane Voeding, Wageningen UR

 

10.45 – 10.55

Vragen uit het publiek

 

10.55 – 11.25

Koffiepauze

 

11.25 – 11.50

Effectiviteit van de zorg voor mensen met type 2 diabetes

Prof. dr. Henk Bilo, Vakgroep Inwendige Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Internist Isala, Zwolle

 

11.50 – 12.00

Vragen uit het publiek

 

12.00 – 12.20

Resultaten Onderzoek GFK: ‘Wat vinden diabetespatiënten van de behandeling en hoe sluit deze aan bij de individuele behoefte’

 

12.20 – 12.30

Type 2 diabetespatiënten aan het woord: waar lopen ze tegenaan en wat zijn de meest prangende vragen?

 

12.30 – 13.30

Lunch

 

13.30 – 14.00

Toelichting op de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en antwoord op veel gestelde vragen

Elise Kuipers, diëtist en lid Werkgroep herziening NDF richtlijnen namens de Diabetes and Nutrition Organization (DNO)

 

14.00 – 14.30

Vragen uit het publiek

 

14.30 – 15.00

Discussie met type 2 diabetespatiënten aan de hand van stellingen

 

15.00 – 15.10

Wrap-up van de dagvoorzitter