Zwangere vrouwen

Deel dit artikel:

Een toekomstige moeder draagt niet alleen de verantwoordelijkheid voor haar eigen gezondheid, maar ook voor die van haar kind. Gezonde voeding, zelfs al vóór de zwangerschap, draagt bij aan goede gezondheid van moeder én kind. Samen met andere basisvoedingsmiddelen kan magere en halfvolle zuivel bijdragen aan een gezond voedingspatroon.

Calcium voor de botten van de baby

Melk en melkproducten hebben een hoge ‘nutriëntendichtheid’: ze leveren veel belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen, en relatief weinig calorieën. Voor zwangeren is zuivel een belangrijke bron van calcium. Calcium is bijvoorbeeld nodig voor de opbouw van de botten van de baby. Volgens de Gezondheidsraad krijgen zwangere vrouwen, met uitzondering van vitamine D en foliumzuur, genoeg vitamines en mineralen binnen als ze eten volgens de Richtlijnen goede voeding. (1) Voor foliumzuur en vitamine D geldt een suppletieadvies van respectievelijk 400 µg en 10 mcg per dag. (2,3) Het advies van vitamine D geldt de hele zwangerschap en foliumzuur tenminste 4 weken voor conceptie tot 8 weken erna.

Hogere eiwitbehoefte

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen meer eiwit nodig dan normaal. (4,5) Eiwit is nodig voor de groei van de baarmoeder, placenta, borsten en natuurlijk van de baby zelf. In Nederland krijgt men gemiddeld ruim voldoende eiwit binnen. Daarom zijn er geen specifieke adviezen omtrent de eiwitinname voor zwangeren. (6)

Hoeveel zuivel is nodig?

Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.

Eten voor twee?

Een zwangere vrouw heeft dagelijks ongeveer 360 kilocalorieën meer nodig dan een niet-zwangere. (4) Toch betekent dit niet dat een zwangere meer moet eten. Zwangere vrouwen zijn namelijk gemiddeld genomen minder actief dan vóór de zwangerschap. Ze verbranden dus minder calorieën met beweging. Het Voedingcentrum adviseert daarom om ongeveer net zoveel te eten als vóór de zwangerschap. Van brood mag iets meer: 4-7 sneden in plaats van 4-5 per dag. Verder hebben zwangeren iets meer nodig uit de groep vlees, vis, ei en peulvruchten: gemiddeld zo’n 100-125 gram per dag in plaats van 100 gram. Verder moet een zwangere vrouw oppassen met rauwmelkse zachte kaas.

Referenties
  1. Gezondheidsraad (2009) Naar een voldoende inname van vitamines en mineralen
  2. Gezondheidsraad (2008) Naar een optimaal gebruik van foliumzuur
  3. Gezondheidsraad (2012) Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D
  4. Gezondheidsraad (2001) Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten
  5. EFSA (2012) Scientific opinion on dietary reference values for protein. EFSA Journal 10(2): 2557
  6. van Rossum C. et al (2011) Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM
  7. Voedingscentrum (2015) Factsheet Voeding en zwangerschap richtlijnen 2015 (er komen aparte richtlijnen voor zwangeren)