Verzadigd vet in zuivel

Deel dit artikel:

Lange tijd leek er wetenschappelijke consensus te bestaan over het verband tussen de inname van verzadigd vet en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Nieuwe onderzoeken maken duidelijk dat de relatie tussen verzadigd vet en de gezondheid minder zwart-wit is dan voorheen werd gedacht. Zo blijkt volle zuivel, ondanks de aanwezigheid van verzadigde vetten, helemaal niet zo slecht voor ons te zijn.

Totale plaatje is belangrijk

De slogan verzadigd is verkeerd, onverzadigd is oké gaat niet altijd op. Het ene verzadigde vet is namelijk het andere niet. De gezondheidseffecten blijken afhankelijk van structuur en lengte van de verzadigde vetten. Daarnaast lijkt het totale plaatje aan vetten in een voedingsmiddel belangrijker dan het gehalte aan verzadigde vetzuren.

Geen verband met inname verzadigd vet

Een meta-analyse naar het verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten laat geen verschil zien tussen een voeding met weinig verzadigd vet (7-11 energie%) en een voeding met veel verzadigd vet (14-18 energie%). Het risico op het krijgen van of het overlijden aan een coronaire hartziekten was in beide gevallen gelijk. (1)

Ook uit een grootschalige systematische review van 70 observationele studies, uitgevoerd in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), blijkt dat er geen relatie is tussen de inname van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sterfte. (2)

Referenties
  1. Skeaff, C.M., Miller, J. Dietary fat and coronary heart disease: summary of evidence from prospective cohort and randomized controlled trails. Ann Nutr Metab 2009; 55: 173-201
  2. De Souza, R.J. et all Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ 2015; 351: h3978