Ondervoeding

Deel dit artikel:

Ondervoeding komt steeds vaker voor bij ouderen. Onderzoek geeft aan dat 7% van de zelfstandig wonende ouderen ondervoed is. Onder ouderen die bekend zijn bij thuiszorg is het percentage zelfs 30%. (1) Ondervoeding komt het meest voor bij alleenstaanden, bij vrouwen en bij ouderen met een laag opleidingsniveau. (2)

Screening

Om ondervoeding tijdig te kunnen opsporen is onder andere het screeningsinstrument SNAQ 65+ ontwikkeld. Door het bepalen van de bovenarmomtrek met een meetlint en enkele vragen over gewichtsverlies, eetlust en functionaliteit, is vast te stellen of iemand ondervoed is of hier risico op heeft. (zie www.stuurgroepondervoeding.nl)

Oorzaak aanpakken

Tot op heden zijn er weinig resultaten geboekt met interventies bij ouderen met ondervoeding. Wel is een aantal factoren gelinkt aan ondervoeding:

  • Slechte eetlust;
  • Weinig/ geen tussendoortjes;
  • Darmproblemen;
  • Problemen met boodschappen doen;
  • Weinig bewegen;
  • Pijn;
  • Slechte mondgezondheid.

Deze factoren verdienen aandacht bij ouderen die risico lopen op ondervoeding.

Zuivel bij ondervoeding

Zuivel kan vanwege de samenstelling (veel eiwit, hoge nutriënten dichtheid) een rol spelen bij het voorkomen en behandelen van ondervoeding. Bovendien wordt zuivel over het algemeen als smakelijk ervaren en kan het gemakkelijk genuttigd worden.

Referenties
  1. Schilp J, Kruizenga HM, Wijnhoven HAH, van Binsbergen J, Visser M. High prevalence of undernutrition in Dutch community-dwelling older individuals. Nutrition 2012;28:1151-6
  2. Kok L, Scholte R Ondervoeding onderschat, De kosten van ondervoeding en het rendement van medische voeding SEO-rapport nr. 2014-11