Voedingsstoffen in zuivel

Deel dit artikel:

Melk is een natuurlijke bron van essentiële voedingsstoffen die mensen gedurende het hele leven nodig hebben. De meeste mensen brengen melk en zuivel in verband met calcium en botopbouw, maar melk en melkproducten bevatten van nature hoogwaardige eiwitten, koolhydraten in de vorm van lactose, een grote mix van verschillende vetzuren en talloze micronutriënten zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Mineralen en vitamines

Zuivel levert een belangrijke bijdrage – zo’n 58% – aan de totale inname van calcium, maar is gemiddeld ook de grootste leverancier van vitamine B2 en B12, fosfor en vitamine A. Daarnaast bevat melk onder andere vitamine B6 en D, foliumzuur, kalium, magnesium, jodium, selenium en zink.

Producten die gemaakt zijn van melk, zoals yoghurt en kaas, bevatten veel van de nutriënten die aanwezig zijn in melk. Yoghurt en kaas zijn bijvoorbeeld natuurlijke bronnen van eiwitten, calcium, fosfor, vitamine B2 en vitamine B12. Harde kazen bevatten ook zink en vitamine A.