Zuivel bevat diverse componenten die bijdragen aan de gezondheid van het gebit. Daarmee kan zuivel bijdragen aan de preventie van zowel tandcariës als tanderosie. Ook de Gezondheidsraad is hiervan overtuigd.
Achterliggende mechanismen
Uit maar liefst 11 observationele studies blijkt dat zuivelconsumptie de prevalentie van cariës verlaagt. (1) De Gezondheidsraad stelt dat melk(producten) tanderosie remmen en het remineralisatieproces bevorderen. Beiden dankzij het hoge calcium- en fosfaatgehalte. (2) Deze voedingsstoffen vormen samen apatiet, het hoofdbestanddeel van het harde tandweefsel. Naast calcium en fosfaat hebben ook caseïne en lipiden uit zuivel eigenschappen die bijdragen aan de gezondheid van de tanden: (1)
- Calcium en fosfaat uit zuivel bevorderen de remineralisatie;
- Eiwitten, peptiden en aminozuren uit zuivel fungeren als een buffer die zuren helpen te neutraliseren;
- Melkvet vormt een waterafstotende laag op het tandoppervlak, waardoor zuren minder goed kunnen inwerken;
- Melkvet vormt een vetlaag op stukjes koolhydraathoudend voedsel, waardoor minder koolhydraten beschikbaar zijn voor bacteriële vorming van zuur.
Kaas meest cariësremmend
Kaas is van alle zuivelproducten het meest cariësremmend. (3) Dat komt omdat kaas niet alleen calcium en fosfaat bevat en een waterafstotende laag op het tandoppervlak vormt, maar ook omdat er nog op gekauwd moet worden. Kauwen stimuleert de speekselproductie, waarmee restjes weggespoeld kunnen worden en het zuur deels geneutraliseerd.
Referenties
- Dror, D.K. en Allen, L.H. (2013). Dairy product intake in children and adolescents in developed countries: trends, nutritional contribution, and a review of association with health outcomes. Nutrition Reviews. doi:10.1111/nure.12078
- Gezondheidsraad (2006) Richtlijnen goede voeding 2006
- Telgi R et al (2013) In vivo dental plaque pH after consumption of dairy products. Gen Dent 61(3):55-59