Lactose zit vooral in zuivelproducten:
- Melk;
- Chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken zoals Rivella en Taksi;
- Melk van andere dieren zoals geitenmelk, schapenmelk en paardenmelk;
- Zachte geiten- en schapenkaas;
- Smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas, verse kaas en Hüttenkäse;
- Kwark en kefir;
- Vla, pap, pudding en mousse;
- Slagroom, zure room en crème fraîche.
Zure zuivel en harde kaas
In zure zuivelproducten als yoghurt en karnemelk zit wat minder lactose dan in gewone zuivel. Ze worden daarom beter verdragen door mensen met lactose-intolerantie. Nederlandse (harde) kaas zoals Goudse kaas bevat nauwelijks lactose. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken.
Lactose in andere producten
Daarnaast kan lactose ook voorkomen in producten waarin melk, melkpoeder of bepaalde bestanddelen uit melk zijn verwerkt. Denk aan worsten, sauzen en soepen. Dit staat vermeld bij de ingrediënten op de verpakking. Ook sommige medicijnen en supplementen en tandpasta bevatten lactose. Alleen mensen die zeer gevoelig zijn voor lactose dienen ook op het gebruik van deze producten te letten. Het betreft meestal mensen met congenitale lactose-intolerantie.