Sarcopenie voorkomen

Deel dit artikel:

Veroudering gaat gepaard met een geleidelijk verlies van spiermassa en kracht: sarcopenie. Dit leidt tot verlies van de functionele mogelijkheden en tot een groter risico op metabole aandoeningen zoals diabetes. Genoeg eiwitten in de voeding en extra lichamelijke activiteit kan dit proces terugdringen.

Sarcopenie voorkomen met zuivel

Er is bewijs voor een rol van melk en melkproducten bij behoud van de spiermassa en -functies bij ouderen. Ouderen die meer melk, kaas en yoghurt gebruiken, lijken meer spiermassa en betere functionele mogelijkheden te hebben. Van eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten, en vooral leucine, is aangetoond dat ze de spiereiwitsynthese het meest bevorderen. (3) Het betreft hier met name melkeiwitten en in het bijzonder eiwitten uit wei. Verschillende studies hebben hun gunstige effecten op de spiereiwitsynthese bevestigd. (4,5)

ProMuscle studie

Recente studies suggereren dat de spieren van ouderen minder ontvankelijk zijn voor de stimulerende effecten van eiwitten dan die van jongeren. (1)

In de ProMuscle studie is het effect van eiwitten en lichamelijke activiteit onderzocht bij kwetsbare ouderen. (2) De fragiele ouderen tussen 65 en 97 jaar deden 2 keer per week aan krachttraining en kregen 2 keer per dag 15 gram eiwit extra of een placebo. Na een half jaar was de spiermassa in de eiwitgroep significant toegenomen vergeleken met de placebogroep. Verder namen in beide groepen de spierkracht en de functionaliteit toe. Deze studie laat zien dat spieropbouw op hogere leeftijd mogelijk is, mits het aanbod van eiwit in de voeding voldoende is.

Referenties
  1. Breen L en Phillips S (2011) Skeletal muscle protein metabolism in the elderly: Interventions to counteract the anabolic resistance of ageing. Nutr Metab 8:68
  2. Tieland M et al (2012) Protein supplementation increases muscle mass gain during prolonged resistance-type exercise training in frail elderly people: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Am Med Dir Assoc. 13(8):713-9
  3. Waters D et al (2010) Advantages of dietary, exercise-related, and therapeutic interventions to prevent and treat sarcopenia in adult patients: an update. Clin Interv Aging 5:259-270
  4. Paddon-Jones D et al (2006) Differential stimulation of muscle protein synthesis in elderly humans following isocaloric ingestion of amino acids of whey protein. Exp Gerontol 41:215-219
  5. Phillips S et al (2009) The role of milk- and soy-based protein in support of muscle protein synthesis and muscle protein accretion in young and elderly persons. J Am Coll Nutr 28:343-354